ІННОВАЦІЙНА ОСВІТА
Програмування для дорослих
Галузь інформаційних технологій наразі є однією з небагатьох, які продовжують рости і розвиватися, не зважаючи на непросту ситуацію в країні. Саме тому все більше і більше українців намагаються перепрофілюватись в IТ. Для надання можливості зробити перший крок в IT, Фонд BrainBasket за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" запустив масштабну програму Technology Nation – всеукраїнський проект, який дозволяє всім охочим безкоштовно здобути комп'ютерну освіту світового класу та вивчити основи найбільш затребуваних мов програмування (за програмою Harvard University та Massachusetts Institute of Technology). Участь в програмі не потребує попередніх технічних навичок, тож подати заявку на участь може кожен.

Протягом 2018 року навчання пройшли 229 молодих людей, а також 105 жінок у декреті. В рамках проекту українською мовою був перекладений та опублікований найпопулярніший у світі онлайн-курс з програмування Harvard CS50.
Wow-teachers
WOW Teachers – всеукраїнський соціально-освітній проект з безкоштовного навчання вчителів інформатики та старшокласників основам web-розробки.

Стратегічна мета проекту – дати поштовх до розвитку шкільної ІТ-освіти "знизу", зокрема підвищити рівень викладання інформатики у школах, допомогти вчителям та школярам подолати так званий "страх перед технологіями", розвіяти міф про те, що ІТ – це щось надзвичайно складне і тим самим стимулювати дітей обирати ІТ в якості майбутньої професії. Міжнародний фонд "Відродження" надав підтримку для впровадження проекту в 2018 та 2019 роках.

В рамках проекту 445 шкільних вчителів інформатики пройшли сучасний базовий курсу з web-розробки. Передбачається, що у 2019 році як мінімум половина з вчителів, що пройдуть навчання, проведуть протягом року позашкільні курси з web-розробки для понад 4000 підлітків на базі навчальних хабів BrainBaskеt.

В майбутньому вчителі зможуть включати елементи курсу в уроки інформатики або ж самостійно проводити навчання підлітків у позашкільному форматі, що додатково збільшить масштаб проекту. Програма дозволить підліткам навчитися самостійно створювати web-сайти, що сприятиме меті популяризації вивчення технологій серед старшокласників.

Програму курсу було розроблено групою ентузіастів, досвідчених менторів BrainBasket, з використанням матеріалів відомих світових навчальних закладів та онлайн ресурсів (зокрема, University of London, W3Schools, Microsoft, Mozilla MDN та ін.)
IT Moms
IT-Moms – це навчальний курс основам web-розробки та елементам web-дизайну для жінок, які перебувають у декретній відпустці й не можуть перебувати в офісі та які хочуть використовувати цей час для самоосвіти та зміни роду діяльності. Курс був створений та впроваджувався Brainbasket Foundation за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Учасники групи навчалися створювати власні продукти та активно володіти технологіями, а не просто споживати їх. Заняття проходило у форматі змішаного навчання (онлайн+оффлайн), що передбачало самостійну роботу з лекційним матеріалом і аудиторну практику під керівництвом ментора. Курс тривав 12 тижнів і завершився самостійною розробкою власного продукту. Курс охопив 6 міст України: Суми, Черкаси, Дніпро, Херсон, Бердянськ та Запоріжжя.
Форум інноваційної освіти
Понад 200 вчителів, директорів освітніх закладів, фахівців у сфері цифрових технологій, менеджерів успішних соціальних та мистецьких проектів, керівників інклюзивних закладів із 17 регіонів України "зарядилися" освітніми ідеями на Форумі інноваційної освіти INED, який відбувся 23-24 листопада 2018 року в Центрі Шептицького УКУ. Організатори заходу – Простір освітніх ініціатив Українського католицького університету, Львівська міська рада, ГО "Центр суспільних інновацій" та Простір винахідливих ініціатив STEAM SPACE. За підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Основною метою форуму було народження освітніх проектів, поширення нових ідей та практик, обмін досвідом та міркуваннями, мотивація до власної трансформації та спілкування. Тематика Форуму поєднала три основні напрямки: інноваційні навчальні методики та технології, виклики та можливості розвитку інклюзивної освіти в Україні, нові підходи до управління закладами освіти.

У рамках заходу учасники обмінялися лайфхаками ефективного навчання, дізналися, як створити бренд навчального закладу, розвивати педагогічний колектив за прикладом провідних IT компаній, обговорили, як розвинути емоційний інтелект та стресостійкість, як організувати діяльність інклюзивно-ресурсних центрів та підготувати вчителів та асистентів до роботи в інклюзивних класах, як побудувати ефективну команду та управляти школою на засадах демократії, як застосовувати навчальні додатки, інтерактивні моделі, відеоконтент, 3D моделювання в освітньому процесі та реалізовувати STEAM-проекти.
Інноваційні онлайн-курси
Перший онлайн-курс із фактчекінгу
Помиляються всі – навіть найкращі ЗМІ. Якісні медіа визнають помилки і вчаться на них, погані ж – ховають, заперечують і роблять вигляд, що нічого не сталося. Проект VoxCheck та EdEra за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у 2018 році створили онлайн-курс "Фактчек: Довіряй-перевіряй" саме для тих, хто хоче споживати тільки правдиву інформацію і не потрапляти у пастку фейків та міфів.

Експерти з медіа та економіки розповідають у ньому про головні ознаки фейків, як нашвидкоруч перевірити сумнівну інформацію, які існують джерела даних та як ними користуватися, як за 5 хвилин перевірити відео або фото, як створюються новини, як контролювати слова політиків та інше!

Протягом 2018 року на курс зареєструвалось 2388 учасників, з них закінчили перший модуль 683 користувача.

Онлайн-курс із дослідження корупції
На платформі Prometheus стартував новий онлайн-курс "Дослідження корупції: Як це працює?". Курс буде цікавий та корисний аналітикам, дослідникам, журналістам-розслідувачам, громадським активістам, студентам та аспірантам, які вивчають вплив політики, займаються прикладними дослідженнями у сфері корупції. Завдяки курсу слухачі підвищать якість своїх досліджень та аналітики в антикорупційній сфері.

З курсу можна дізнатись, як вимірювати корупцію, якими методами вивчати корупцію, як запобігти викривленням у дослідженнях корупції, як виробляти дієві антикорупційні стратегії.

Цей безкоштовний онлайн-курс розробили Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції Національного університету "Києво-Могилянська академія" (ACREC) та Міжнародна мережа дослідників корупції (ICRNetwork) у рамках Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні (TTDI).
Онлайн-курс із соціального менеджменту
Міжнародний фонд "Відродження" у партнерстві з платформою безкоштовних онлайн-курсів Prometheus запустив новий курс "Соціальний менеджмент і залучення зацікавлених сторін".

Курс буде цікавий та корисний для всіх, хто планує чи вже займається проектами з відбудови та розвитку місцевої інфраструктури – тобто створенням сприятливого для людини соціального середовища. Зокрема, представникам місцевої влади; підрядникам; адміністраціям установ, які підлягають відновленню; неурядовим організаціям та активним громадянам місцевих громад, де реалізуються такі місцеві проекти тощо.

З курсу можна дізнатись:

що таке сучасний соціальний менеджмент;
як провести аналіз ризиків та оцінку потреб громади;
як створити механізми запобігання та врегулювання конфліктів;
як скласти плани соціального менеджменту та залучення зацікавлених сторін для ваших власних проектів.

Створення курсу є внеском Міжнародного фонду "Відродження" до громадських ініціатив, що сприяють відбудові постраждалого від війни регіону та інтеграції населення, яке безпосередньо постраждало або перебуває неподалік зони активного протистояння.

Онлайн-курс розроблено в межах проекту "Експертного супроводу Надзвичайної кредитної програми для відновлення України", який виконується Міжнародним фондом "Відродження" за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Made on
Tilda