ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ ВЛАДИ
Антикорупційні розслідування
Журналістські розслідування є одним із найефективніших інструментів боротьби з корупцією. Значною мірою завдяки роботі журналістів-розслідувачів вдалося зібрати докази корупційних діянь представників влади. І, в деяких випадках, саме журналістські матеріали призвели до звільнення та арешту окремих посадових осіб, причетних до корупційних схем.

Міжнародний фонд "Відродження" вже не перший рік сприяє незалежним професійним командам журналістів, які спеціалізуються на розслідуваннях, задля того, щоб закріпити традицію постійного та якісного громадського контролю за діями влади. У 2018 році ми продовжили цю діяльність.

Протягом року ми підтримували антикорупційні розслідування таких ЗМІ та організацій як Слідство.Інфо , Громадянська служба "Свідомо", Миколаївський центр журналістських розслідувань, громадська організація "Стейтвотч", Прикарпатська агенція журналістських розслідувань "Точка.Інфо", Центр журналістських розслідувань "Сила правди". Розслідування, які здійснювались в рамках проектів, стосувались найрізноманітніших тем, – від медицини до оборонної промисловості.
Прозорість видобувних галузей
Україна досягла значного прогресу у впровадженні Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ, англійською – Extractive Industries Transparency Initiative, EІТІ) та стала однією з держав-лідерів в Євразійському регіоні. Такого висновку дійшли незалежні міжнародні експерти, які протягом року – від 1 липня 2017-го – перевіряли Україну на дотримання стандартів прозорості у видобувних галузях і "вимірювали" наші здобутки. Результати валідації були оголошені на 40-му засіданні Правління ІПВГ, що наприкінці червня відбулося у Берліні.

Це стало можливим завдяки спільній роботі органів влади та громадянського суспільства, в тому числі Міжнародного фонду "Відродження". Фонд підтримує низку проектів у сфері прозорості видобувних галузей, а директор програми "Демократична практика" Олексій Орловський входить до Міжнародного Правління ІПВГ.

18 вересня 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон України "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях". За нього проголосували 244 народних депутати. Новий закон дозволяє владі, суспільству та потенційним інвесторам чітко розуміти ситуацію у видобувному секторі країни. Він дає можливість експертному середовищу та громадськості оцінювати політику держави у сфері надрокористування і створює гарантії прозорих "правил гри" у галузі, що забезпечить додаткову інвестиційну привабливість для країни. Це дозволяє кожному громадянину контролювати місцеву владу щодо відповідності місцевих бюджетів отриманим коштам від видобувних компаній, а також участі цих компаній в інфраструктурних та соціальних проектах.
Резюме "значний прогрес" у 100-сторінковому звіті міжнародних аудиторів означає, що Україна увійшла до Ініціативи з майже 15-річною історією та понад півсотнею дійсних країн-учасниць. А ще, що новий статус сприятиме підвищенню України у світових рейтингах та залученню нових інвестицій в економіку держави. А головне, доводить: Україна здатна впроваджувати реформи.

Своєрідною оцінкою успіхів України зі сторони міжнародної спільноти стало рішення Правління Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) провести наступне своє перше у 2019 році засідання в Києві.
Одним з наслідків збільшення прозорості видобувних галузей є збільшення надходження ренти до місцевих бюджетів. Над покращенням можливостей прозорого управління та використання ренти на місцевому рівні протягом 2018 року працювала громадська організація "Нова енергія" за підтримки МФВ.

Громади-учасниці проекту опановували підходи до прозорого й ефективного використання рентних коштів від нафто- і газовидобутку на місцевому рівні. Зокрема, вони розраховували орієнтовні обсяги надходження рентних платежів, планували їх ефективне використання, запроваджували демократичні інструменти для залучення громадян до управлінських процесів та прийняття рішень, вивчали нагальні потреби мешканців громади та формували стратегічні цілі на майбутнє.

Територіальні громади почали отримувати реальні гроші від видобувного бізнесу на свої рахунки лише від початку 2018-го. Якщо у 2017 році видобувні компанії в межах угод про розвиток соціальної інфраструктури сплатили близько 40 мільйонів гривень, то у 2018 лише Харківська область отримала в 20 разів більше. Громади вже почали використовувати кошти від ренти, зокрема, на проекти зі збільшення енергоефективності, ремонту амбулаторій, будівництва артезіанської свердловини тощо.
Індекс прозорості місцевих бюджетів
Міжнародний фонд "Відродження" протягом багатьох років підтримує проекти, які допомагають реалізації реформи державного управління, сприяють боротьбі з корупцією та роблять взаємодію між громадянами і владою більш зручною та відкритою.

Проте для якісної реалізації реформ необхідна якісна оцінка поточної ситуації у цих сферах. Для цього було розроблено інноваційну методологію оцінки ефективності та відкритості використання бюджетних коштів на місцевому рівні – так званий Індекс прозорості місцевих бюджетів. Проект реалізовано Фондом Східна Європа разом з експертами Громадського Партнерства "За прозорі місцеві бюджети" за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження", Представництва ЄС в Україні та Проекту "Партнерство для розвитку міст".

Методологія налічує понад 130 пунктів, за якими можна оцінити рівень прозорості бюджетного процесу в конкретному місті. Ключові параметри оцінки: доступ до інформації, прозорість рішень, залучення громадян до бюджетного процесу.

Методологія наявна у відкритому доступі, тож будь-яке місто може використати її для оцінки прозорості власного бюджетного процесу. З її допомогою місцеві чиновники можуть здійснювати самоаналіз власних "проколів" та удосконалювати процес розподілу бюджетних коштів з більшою ефективністю для громади.
Альтернативний звіт з оцінки державної антикорупційної політики
Центр політико-правових реформ за підтримки Фонду підготував «Альтернативний звіт з оцінки ефективності впровадження державної антикорупційної політики». Звіт є результатом оцінки, яка проводилася Центром політико-правових реформ із залученням експертів громадської платформи «Реанімаційний пакет реформ» та незалежних експертів. Оцінка охоплює переважно 2017–2018 роки.

Мета Звіту – здійснити комплексну внутрішню незалежну оцінку реального стану справ з корупцією в Україні та заходів, які виконує держава для боротьби з нею, і на цій основі зробити висновки щодо ефективності вказаних заходів та запропонувати власні рекомендації.
Зокрема, звіт дає відповіді на такі запитання:

· (не)успіхи Національного агентства з питань запобігання корупції;

· створення передумов для доброчесності усієї публічної служби;

· можливості за нинішнього законодавства притягнути корупціонерів до відповідальності;

· невідворотнысть покарання за корупцію, зокрема і високопосадовців;

· наскільки Україна прислухається до рекомендацій, які надають наші міжнародні партнери.

Дослідження діяльності місцевих депутатів
У 2018 році розпочалася розробка веб-платформи "Місцеві депутати. Атестація", яку Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" здійснює у співпраці з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Веб-платформа є частиною громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", що покликана сприяти вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів.

Веб-платформа "Атестація депутатів місцевих рад" стане першою та єдиною незалежною веб-платформою, яка слугуватиме джерелом постійно оновлюваної інформації про діяльність місцевих депутатів, у вигляді, зокрема, інтерактивних візуалізацій, моніторингових даних та експертних висновків.

Веб-платформа акумулює всі інформаційні та аналітичні продукти громадської кампанії Атестація депутатів місцевих рад, яка наразі охоплює ради 17-ти областей: Одеську, Миколаївську, Херсонську, Краматорську, Дніпровську, Харківську, Київську, Чернігівську, Вінницьку, Полтавську, Кропивницьку, Черкаську, Рівненську, Львівську, Івано-Франківську, Хмельницьку, Луцьку міські ради, а також Одеську обласну раду та ще 5-ть міських рад Одеської області.
Антикорупційна школа
У квітні 2018 у Києві відбулася вже четверта щорічна Антикорупційна школа. Її учасниками стали 38 фіналістів, яких обрали серед 350 претендентів. А серед тренерів цьогорічної школи були випускники попередніх, котрі нині працюють в антикорупційних громадських організаціях та органах місцевої влади. ІV Антикорупційну школу організували в партнерстві Міжнародний фонд "Відродження", Програма розвитку ООН в Україні, проект USAID "ВзаємоДія!" та проект USAID "Долучайся!"

Головна мета Антикорупційної школи – створити потужну мережу людей, здатних подолати корупцію. Для цього учасники протягом чотирьох днів вивчають явище корупції, сфери, у яких корупція найбільш розповсюджена, а також – як розпізнати корупцію в кожній з таких сфер.

Учасники також опанували практичні методи боротьби з корупцією, які вже не раз були протестовані в різних регіонах і довели свою ефективність.

Модуль аналітики медичних закупівель
У 2018 році в Україні починає роботу модуль аналітики медичних закупівель – онлайн-платформа, яка дозволяє усім охочим отримати деталізовану актуальну інформацію про закупівлі ліків та виробів медичного призначення. Платформа об'єднує всю статистичну інформацію про закупівлі. Модуль розробили фахівці Transparency International Україна за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Цільова аудиторія проекту – фахівці Міністерства охорони здоров'я та представники закладів, які здійснюють закупівлі, підприємства-постачальники, громадські організації, активісти, журналісти та пацієнти.

Модуль аналітики інтегрований з Національним переліком лікарських засобів та інформацією про закупівлі через міжнародні організації. За допомогою інструментів модулю можна швидко знайти інформацію про закупівлі в цілому по країні та конкретній області – загальну кількість закупівель та їхню вартість, тенденції у закупівлях певного типу товару, кількість учасників торгів тощо. Постачальники можуть знайти актуальні тендери для участі та з'ясувати тенденції попиту і пропозиції, пацієнти – перевірити наявність певних ліків у медичному закладі.

Також інструменти модулю дозволяють виявляти підозрілі закупівлі за низкою критеріїв. Це, зокрема, об'єднання багатьох ліків і виробів медичного призначення в один лот, дроблення закупівель тощо. Крім того, можливо побачити, які постачальники домінують на ринку в кожній конкретній області та в якому сегменті.
Карта ремонтів Тернополя
Аналітичний центр "Тексти" за підтримки Фонду розробив Інтерактивну карту ремонту житлового фонду та шляхо-мостового господарства Тернополя, які були проведені у місті з 2013 до 2018 року. Карта створена на основі відкритих даних.

На цій карті мешканці міста можуть знайти інформацію про проведені капітальні ремонти у дворах, на міжквартальних проїздах, тротуарах, дорогах, а також щодо проведених робіт з термомодернізації багатоповерхівок.

Візуалізація показує, скільки коштів виділили у Тернополі на той чи інший тип ремонту, а на самій карті можна знайти конкретні точки, де додатково зазначається рік проведення та вартість ремонту, а також назву виконавця. Окрім того, конкретну адресу можна також знайти за допомогою пошукового рядка.
Made on
Tilda