УКРАЇНА НА МІЖНАРОДНОМУ ПОРЯДКУ ДЕННОМУ ТА ЄВРОПЕЙСЬКА ІНТЕГРАЦІЯ
Формування євроінтеграційного порядку денного
Динаміка приєднання України до внутрішнього ринку Європейського Союзу (ринок природного газу, електроенергії, промислових та сільськогосподарських товарів, фінансових послуг та ін.) не відповідає термінам, закладеним в Угоді про асоціацію. Єдиним позитивним прикладом є ринок державних закупівель, який вже був відкритий завдяки приєднанню України у 2016 році до Угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі (Agreement on Government Procurement, GPA). Такими є висновки українських експертів у дослідженні "Інтеграція у рамках асоціації: динаміка виконання угоди між Україною і ЄС", що було підготовлене Європейською програмою Міжнародного фонду "Відродження".

Для того, аби Україна вчасно інтегрувалася до внутрішнього ринку ЄС, потрібні зустрічні кроки обох сторін. Зокрема, Україна має створити окрему Державну митну службу та окремий державний орган у сфері розвитку цифрової економіки. ЄС, у свою чергу, має вчасно приймати рішення про відкриття ринків там, де Україна вже здійснила регуляторне наближення. Зокрема, ЄС слід нарешті укласти з Україною Угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (АСАА). Це дозволить вільно продавати українські промислові товари на ринку ЄС без додаткової сертифікації. Головним же пріоритетом відносин на 2019 рік має стати інтеграція до європейського ринку газу.
Київський діалог
Київський Діалог – це унікальна німецько-українська платформа для діалогу та обміну досвідом, яка об'єднує мультиплікаторів зі сфери політики, бізнесу, медіа та громадянського суспільства Німеччини та України, і тим самим сприяє демократичному розвитку України. Міжнародний фонд "Відродження" є багаторічним партнером проекту і забезпечує операційне управління його активностями в Україні.

До роботи залучені такі міста України: Львів, Миколаїв, Маріуполь та Слов'янськ. Через ці міста Київський Діалог забезпечить громадян близько 40 міст середньої величини у восьми цільових регіонах України знаннями та навичками щодо участі населення в суспільно-політичних процесах і контактами з українськими та європейськими експертами в галузі розвитку демократії на місцевому рівні.

Ця діяльність покликана організувати та прискорити обмін досвідом в проведенні демократичних реформ на регіональному рівні, а також у здійсненні громадського контролю за органами влади. Окрім цього, у всіх цільових регіонах ми надаватимемо підтримку молодим громадським активістам у реалізації власних ідей задля створення орієнтованих на громадян, наповнених життям громад.
Громадська синергія
Проект "Громадська синергія" спрямований на посилення участі громадськості у впровадженні євроінтеграційних реформ в Україні шляхом розбудови інституційної спроможності та посилення діяльності Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Платформи отримують від Проекту організаційну, фінансову, комунікаційну, методологічну та іншу підтримку у своїй аналітично-адвокаційній та інформаційно-просвітницькій діяльності, спрямованій на просування ефективної реалізації Угоди про асоціацію та ініціативи Східного партнерства.

Проект фінансується Європейським Союзом і Міжнародним фондом "Відродження" (МФВ) та виконується Європейською програмною ініціативою МФВ. Термін реалізації Проекту – 2016-2019 роки.
"Громадська синергія" надає гранти організаціям-учасницям Платформ для реалізації проектів, спрямованих на виконання Угоди про асоціацію, пріоритетів Східного партнерства, розвиток потенціалу Платформ та їх організацій. Проекти фокусуються на аналітичній роботі, налагодженні діалогу різних зацікавлених сторін, адвокаційній діяльності на національному і європейському рівнях, інформаційно-просвітницькій роботі.

Всього у 2018 році реалізовувалось 47 проектів, фінансованих в рамках "Громадської синергії".
Підтримка Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства
З 2017 року в рамках ініціативи "Громадська синергія" Міжнародний фонд "Відродження" надає підтримку діяльності Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Члени УНП регулярно координували свою діяльність на зустрічах Робочих груп у штаб-квартирі Проекту, готували аналітичні дослідження та презентували їх рекомендації на зустрічах з високопосадовцями усіх рангів.

2-3 листопада у Києві відбулася Щорічна конференція Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Участь у конференції взяли близько 80 організацій-членів Платформи, а також запрошені гості – представники органів державної влади, дипломати, експерти.
Ключовою подією конференції стала презентація дослідження «Поступ України у виконанні двадцяти досягнень Східного партнерства до 2020 р.», яке підготували експерти УНП. Дослідження аналізує, наскільки повно Україна провела реформи та наблизилась до ключових досягнень, запропонованих ЄС у документі «20 досягнень Східного партнерства до 2020 р».
Підтримка Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС
Протягом 2018 року було проведено 7 засідань УС ПГС, а також 13 засідань її робочих груп, кожному з яких було надано організаційне забезпечення з боку Проекту. На них розглядались питання моніторингу виконання Угоди про асоціацію та підготовка аналітичних документів з рекомендаціями для профільних органів влади, координувалася діяльність між секторами та робочими групами, розглядались зміни до статутних документів та інші питання, спрямовані на злагоджену роботу Української сторони Платформи.

У червні 2018 року Проект вдруге успішно забезпечив проведення Асамблеї УС ПГС, у якій взяло участь понад 130 учасників з усієї України. Це важлива для Платформи подія, де відбувається ротація її членів. Зокрема, на Асамблеї головування від сектору роботодавців перейшло до громадських організацій. Також було обрано новий склад Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.
Ukraine. World
Російська машина дезінформації активно перешкоджає доступу до правди: пропагандистські канали Russia Today та Sputnik ні на хвилину не припиняють поширювати світом фейки про Україну. Проте журналісти міжнародних видань потребують актуальної та достовірної інформації про події в Україні.

Для того, аби вони мали доступ до якісної та неупередженої інформації про події в Україні ГО "Інтерньюз-Україна" в партнерстві з Міжнародним фондом "Відродження" у 2018 році реалізовували проект Ukraine.World – ініціатива українських і міжнародних експертів та журналістів, зацікавлених у висвітленні ситуації в Україні, а також протидії пропаганді і дезінформації.

Станом на 2018 р. до Google-групи UkraineWorld долучилися майже 300 журналістів, редакторів та експертів з понад 100 організацій, видань та аналітичних центрів з усього світу. Англомовне медіа ukraineworld.org акумулює статті, інфографіку, відеоматеріали та подкасти про Україну. Автори UkraineWorld також регулярно пишуть про українських політв'язнів у Росії та надають цій проблемі міжнародного розголосу.

Матеріали аналітиків UkraineWorld з'являються у провідних світових виданнях: Financial Times, Atlantic Council, Newsweek Europe, EUObserver, Euractiv, OpenDemocracy.
Моніторинг порушень санкцій щодо Росії
Від квітня 2014 року українські неурядові організації "Майдан закордонних справ" та "Інститут Чорноморських стратегічних досліджень" спільно з інтернет-виданням BlackSeaNews здійснюють моніторинг порушень санкцій, уведених ЄС, США та іншими країнами у зв'язку з окупацією Криму. Ця робота проводиться за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Протягом останнього року моніторингова група трьох організацій встановила нові факти порушення санкцій Росією. Вони стосуються використання для мілітаризації Криму українських підприємств, захоплених Росією, незаконного перетину українського кордону на окупованому півострові повітряними та морськими суднами, забороненого експорту та імпорту до/з країн ЄС.

Задокументований список порушень Росією міжнародних санкцій та конкретні пропозиції щодо введення нових громадські організації надіслали Верховному представнику ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріці Могеріні, а також у дипломатичні представництва.
Громадянське суспільство України на асамблеї ПАРЄ
24 січня Міжнародний фонд "Відродження", делегація України на Парламентській асамблеї Ради Європи, Українська Хельсінкська спілка з прав людини та Центр політико-правових реформ провели паралельний захід під час Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). У заході "Відновлення справедливості на Донбасі. Застосування міжнародних механізмів для забезпечення прав людини на Сході України у контексті збройного конфлікту" взяли участь 30 осіб – представники іноземних делегацій, депутати Верховної Ради України, постійні представники України у ПАРЄ та журналісти.
Активізація україно-білоруських відносин
Попри тісні політичні та економічні зв'язки Білорусі з Росією, участь у спільних інтеграційних проектах, білоруське керівництво підтримало територіальну цілісність і суверенітет України, засудило російську агресію. Білорусь є сусідом України і її важливим торгівельним партнером. Відтак пошук спільних точок дотику між цими країнами є критично важливим. Експерти з сусідніх країн знаходили такі точки дотику й формували рекомендації для влади на першій установчій сесії українсько-білоруського форуму 6 листопада у Києві.

Учасники форуму лише розпочали експертну дискусію та визначили больові точки двосторонніх відносин. Продовжать діалог на наступній сесії форуму вже у грудні в Мінську. Форум організувала Рада зовнішньої політики "Українська призма" за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду "Відродження" в рамках проекту Громадська синергія під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства та в партнерстві з Громадською радою при Міністерстві закордонних справ України.
Made on
Tilda