ТОП-10 ініціатив-2018
деякі з найцікавіших та найважливіших проектів, якими ми займалися у 2018 році
Ініціатива з впровадження інклюзивної освіти
Ще у жовтні 2017 року Міжнародний фонд "Відродження" та "Благодійний фонд Порошенка" підписали Меморандум про співпрацю в межах Ініціативи з впровадження інклюзивної освіти в Україні. Діяльність ініціативи тривала протягом всього 2018 року.

Одним з ключових напрямків спільної ініціативи є експертна підтримка розробки та впровадження ефективної державної політики в сфері інклюзивної освіти в Україні.

Фонд підтримав ініціативу "Благодійного фонду Порошенка" з розробки і впровадження нового курсу з інклюзивної освіти для студентів вищих педагогічних навчальних закладів. Курс буде адаптовано для перепідготовки і підвищення кваліфікації вчителів.
У листопаді на сайті "Нової української школи" запрацював розділ "Інклюзія", на якому будуть зібрані історії успіху, статті, репортажі та інші матеріали на тему освіти, доступної для усіх учнів. Розділ розповідає про те, як школи реагують на різноманітні потреби учнів, забезпечують їхню участь в навчанні, культурних заходах і житті школи, зменшують виключення в освіті та навчальному процесі.

Розділ працює за посиланням: http://nus.org.ua/tags/129/
18 квітня у Києві відбувалася стратегічна сесія з розвитку інклюзивної освіти в Україні. Захід організували: Міністерство освіти України, Благодійний Фонд Порошенка та Міжнародний фонд "Відродження".

Мета заходу – напрацювання проекту стратегічного плану розвитку інклюзивної освіти, який має стати платформою як для внутрішньої консолідації зусиль і підтримки з боку зацікавлених сторін в Україні, так і зовнішньої – міжнародна допомога з розвитку освітньої сфери.
5–6 квітня у Києві пройшов освітній хакатон "Інклюзія. Як зробити школу приязною для всіх?" Організатором заходу є українська краудфандінгова платформа GoFundEd, за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Під час заходу учасники напрацьовували практики, які допоможуть усім дітям, незалежно від національної та релігійної приналежності, стану здоров'я та інших відмінностей, почуватися комфортно у школі, знайти нових друзів та отримати якісну освіту.

5 команд-переможців запустили свої проекти на GoF та отримали підтримку від партнерів хакатону. Напрацьовані практики потрапили до EduHub – онлайн-бібліотеки освітніх рішень і будуть доступні для реалізації в інших школах. Так ідея та інструменти впровадження інклюзивної освіти будуть ширитися Україною.
Глобальна демократична коаліція
Протягом 2018 року експерти Фонду та наші грантери здійснили десятки адвокаційних візитів до країн ЄС з метою підтримки глобальної демократичної коаліції зі стримування агресії Росії та підтримки України. В рамках таких візитів організовувались круглі столи та конференції, присвячені українському порядку денному та російським порушенням міжнародного права, переговори з європейськими експертами та єврочиновниками тощо.

Для того, аби європейські журналісти мали доступ до якісної та неупередженої інформації про події в Україні ГО "Інтерньюз-Україна" в партнерстві з Міжнародним фондом "Відродження" у 2018 році реалізовували проект Ukraine.World – ініціатива українських і міжнародних експертів та журналістів, зацікавлених у висвітленні ситуації в Україні, а також протидії пропаганді і дезінформації.

Англомовне медіа ukraineworld.org акумулює статті, інфографіку, відеоматеріали та подкасти про Україну. Автори UkraineWorld також регулярно пишуть про українських політв'язнів у Росії та надають цій проблемі міжнародного розголосу.

Матеріали аналітиків UkraineWorld з'являються у провідних світових виданнях: Financial Times, Atlantic Council, Newsweek Europe, EUObserver, Euractiv, OpenDemocracy.

Від квітня 2014 року українські неурядові організації "Майдан закордонних справ" та "Інститут Чорноморських стратегічних досліджень" спільно з інтернет-виданням BlackSeaNews здійснюють моніторинг порушень санкцій, уведених ЄС, США та іншими країнами у зв'язку з окупацією Криму. Ця робота теж проводиться за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Задокументований список порушень Росією міжнародних санкцій та конкретні пропозиції щодо введення нових громадські організації надіслали Верховному представнику ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріці Могеріні, а також у дипломатичні представництва.

24 січня Міжнародний фонд "Відродження", делегація України на Парламентській асамблеї Ради Європи, Українська Хельсінкська спілка з прав людини та Центр політико-правових реформ провели паралельний захід під час Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). У заході "Відновлення справедливості на Донбасі. Застосування міжнародних механізмів для забезпечення прав людини на Сході України у контексті збройного конфлікту" взяли участь 30 осіб – представники іноземних делегацій, депутати Верховної Ради України, постійні представники України у ПАРЄ та журналісти.

Правова (само) допомога
У 2018 році Фонд продовжив розбудовувати мережу громадських радників (параюристів) в Україні. Протягом року в роботу включилися 44 нових громадських радників. Всього в Україні станом на кінець 2018 року працювало 66 громадських радників.

Громадські радники – це звичайні люди, які не мають юридичної освіти, проте пройшли спеціальне навчання з базових правових питань та отримали відповідні свідоцтва. Передусім громадські радники – активні та небайдужі волонтери, озброєні правовими знаннями та навичками, які вони готові задіяти у своїх громадах.

Громадські радники уважно вивчають наявну правову проблему та перенаправляють до компетентної інституції або надають правову інформацію, яка допоможе людині самостійно розв'язати свою проблему. Ці поради громадського радника можуть стосуватись як конкретної особи, так і усієї громади.
Окрім юридичних консультацій громадянам, члени мережі за рік реалізували 10 різноманітних проектів на межі активізму та правової допомоги, наприклад, дитячий клуб при бібліотеці, проведення навчання для молоді тощо.
Pro Bono – це добровільне надання адвокатом професійної правничої допомоги на безоплатній основі з метою відновлення соціальної справедливості в інтересах верховенства права.

Адвокати часто надають професійну правову допомогу безоплатно громадським організаціям, які не в змозі сплатити за неї з власної кишені.

Із лютого 2018 року для них існує можливість публічно заявити про готовність надавати правову допомогу на умовах pro bono. Це – кнопка Pro Bono в особистому кабінеті адвоката на сайті Національної асоціації адвокатів України.

Партнерами Простору є більше 30 юридичних компаній.
Збільшення прозорості видобувних галузей
Україна досягла значного прогресу у впровадженні Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ, англійською – Extractive Industries Transparency Initiative, EІТІ) та стала однією з держав-лідерів в Євразійському регіоні. Такого висновку дійшли незалежні міжнародні експерти, які протягом року – від 1 липня 2017-го – перевіряли Україну на дотримання стандартів прозорості у видобувних галузях і "вимірювали" наші здобутки. Результати валідації були оголошені на 40-му засіданні Правління ІПВГ, що наприкінці червня відбулося у Берліні.

Це стало можливим завдяки спільній роботі органів влади та громадянського суспільства, в тому числі Міжнародного фонду "Відродження". Фонд підтримує низку проектів у сфері прозорості видобувних галузей, а директор програми "Демократична практика" Олексій Орловський входить до Міжнародного Правління ІПВГ.

18 вересня 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон України "Про забезпечення прозорості у видобувних галузях". За нього проголосували 244 народних депутати. Новий закон дозволяє владі, суспільству та потенційним інвесторам чітко розуміти ситуацію у видобувному секторі країни. Він дає можливість експертному середовищу та громадськості оцінювати політику держави у сфері надрокористування і створює гарантії прозорих "правил гри" у галузі, що забезпечить додаткову інвестиційну привабливість для країни. Це дозволяє кожному громадянину контролювати місцеву владу щодо відповідності місцевих бюджетів отриманим коштам від видобувних компаній, а також участі цих компаній в інфраструктурних та соціальних проектах.
Резюме "значний прогрес" у 100-сторінковому звіті міжнародних аудиторів означає, що Україна увійшла до Ініціативи з майже 15-річною історією та понад півсотнею дійсних країн-учасниць. А ще, що новий статус сприятиме підвищенню України у світових рейтингах та залученню нових інвестицій в економіку держави. А головне, доводить: Україна здатна впроваджувати реформи.

Своєрідною оцінкою успіхів України зі сторони міжнародної спільноти стало рішення Правління Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) провести наступне своє перше у 2019 році засідання в Києві.
Одним з наслідків збільшення прозорості видобувних галузей є збільшення надходження ренти до місцевих бюджетів. Над покращенням можливостей прозорого управління та використання ренти на місцевому рівні протягом 2018 року працювала громадська організація "Нова енергія" за підтримки МФВ.

Громади-учасниці проекту опановували підходи до прозорого й ефективного використання рентних коштів від нафто- і газовидобутку на місцевому рівні. Зокрема, вони розраховували орієнтовні обсяги надходження рентних платежів, планували їх ефективне використання, запроваджували демократичні інструменти для залучення громадян до управлінських процесів та прийняття рішень, вивчали нагальні потреби мешканців громади та формували стратегічні цілі на майбутнє.

Територіальні громади почали отримувати реальні гроші від видобувного бізнесу на свої рахунки лише від початку 2018-го. Якщо у 2017 році видобувні компанії в межах угод про розвиток соціальної інфраструктури сплатили близько 40 мільйонів гривень, то у 2018 лише Харківська область отримала в 20 разів більше. Громади вже почали використовувати кошти від ренти, зокрема, на проекти зі збільшення енергоефективності, ремонту амбулаторій, будівництва артезіанської свердловини тощо.
Система дотримання прав затриманих Custody Records
У 2018 в Україні почала працювати принципово нова модель поведінки з тимчасово затриманими людьми – Custody Records. Система передбачає електронну фіксацію дій, що відбуваються із затриманими особами. При ефективному впровадженні, така система захистить затриманих від неправомірних дій поліцейських, а також убезпечить самих правоохоронців від безпідставних звинувачень.

Навесні Custody Records запрацювало в Херсоні та Дніпрі, а восени – у Кропивницькому та Сарнах Рівненської області. Потрапляючи в ізолятор тимчасового тримання (ІТТ), затриманий може поскаржитися на порушення його прав під час затримання, і щодо інциденту розпочнеться перевірка. Всі відомості про затриманого є в електронній базі, а не на папері. Відповідні органи можуть подивитися, що відбувається в камері ІТТ з будь-якої точки України, а сам затриманий може зв'язатися через мікрофон у камері з черговим.

Наразі система працює лише на рівні ізоляторів тимчасового тримання. Експерти наголошують на важливості присутності сustody officer'ів при першому контакті з затриманою особою, аби запобігти правопорушенням. Надалі пропонується ввести посаду інспектора в кожному райвідділі, аби вибудувати цілісну систему Custody Records в діяльності Нацполіції.
Проекти з інноваційної освіти
Галузь інформаційних технологій наразі є однією з небагатьох, які продовжують рости і розвиватися, не зважаючи на непросту ситуацію в країні. Саме тому все більше і більше українців намагаються перепрофілюватись в IТ. Для надання можливості зробити перший крок в IT, Фонд BrainBasket за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" запустив масштабну програму Technology Nation – всеукраїнський проект, який дозволяє всім охочим безкоштовно здобути комп'ютерну освіту світового класу та вивчити основи найбільш затребуваних мов програмування (за програмою Harvard University та Massachusetts Institute of Technology). Участь в програмі не потребує попередніх технічних навичок, тож подати заявку на участь може кожен.

Протягом 2018 року навчання пройшли 229 молодих людей, а також 105 жінок у декреті. В рамках проекту українською мовою був перекладений та опублікований найпопулярніший у світі онлайн-курс з програмування Harvard CS50.
WOW Teachers – всеукраїнський соціально-освітній проект з безкоштовного навчання вчителів інформатики та старшокласників основам web-розробки.

Стратегічна мета проекту – дати поштовх до розвитку шкільної ІТ-освіти "знизу", зокрема підвищити рівень викладання інформатики у школах, допомогти вчителям та школярам подолати так званий "страх перед технологіями", розвіяти міф про те, що ІТ – це щось надзвичайно складне і тим самим стимулювати дітей обирати ІТ в якості майбутньої професії. Міжнародний фонд "Відродження" надав підтримку для впровадження проекту в 2018 та 2019 роках.

В рамках проекту 445 шкільних вчителів інформатики пройшли сучасний базовий курсу з web-розробки. Передбачається, що у 2019 році як мінімум половина з вчителів, що пройдуть навчання, проведуть протягом року позашкільні курси з web-розробки для понад 4000 підлітків на базі навчальних хабів BrainBaskеt.

В майбутньому вчителі зможуть включати елементи курсу в уроки інформатики або ж самостійно проводити навчання підлітків у позашкільному форматі, що додатково збільшить масштаб проекту. Програма дозволить підліткам навчитися самостійно створювати web-сайти, що сприятиме меті популяризації вивчення технологій серед старшокласників.

Програму курсу було розроблено групою ентузіастів, досвідчених менторів BrainBasket, з використанням матеріалів відомих світових навчальних закладів та онлайн ресурсів (зокрема, University of London, W3Schools, Microsoft, Mozilla MDN та ін.)
IT-Moms – це навчальний курс основам web-розробки та елементам web-дизайну для жінок, які перебувають у декретній відпустці й не можуть перебувати в офісі та які хочуть використовувати цей час для самоосвіти та зміни роду діяльності. Курс був створений та впроваджувався Brainbasket Foundation за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Учасники групи навчалися створювати власні продукти та активно володіти технологіями, а не просто споживати їх. Заняття проходило у форматі змішаного навчання (онлайн+оффлайн), що передбачало самостійну роботу з лекційним матеріалом і аудиторну практику під керівництвом ментора. Курс тривав 12 тижнів і завершився самостійною розробкою власного продукту. Курс охопив 6 міст України: Суми, Черкаси, Дніпро, Херсон, Бердянськ та Запоріжжя.
Доступ до лікарських засобів
У 2014-15 роках Міжнародний фонд "Відродження" був одним із драйверів передачі централізованих закупівель медичних препаратів мжінародним організаціям. Це мало усунути корупційні ризики та здешевити закупівлі для пацієнтів.

У 2018 році громадська організацієя "Радість руху" за сприяння Міжнародного фонду "Відродження" провела дослідження, яке зафіксувало успішність обраної стратегії і відобразило рівень здешевлення медичних препаратів на прикладі препаратів для пацієнтів з ювенільним ревматоїдним артритом (ЮРА).

Відповідно до дослідження, економія в середньому склала 16%. Проаналізовані закупівлі через систему "ProZorro" не продемонстрували ефективної економії. Різниця між пропозиціями за лоти вартістю понад мільйон гривень іноді складала лише 10 гривень.

У рамках дослідження проаналізували усі закупівлі імунобіологічної терапії для пацієнтів з ювенільним ревматоїдним артритом через Міністерство охорони здоров'я та через торги у системі електронних закупівель "ProZorro" за 2016-2018 роки. Ситуацію із доступністю препаратів для хворих уточнювали через запити до обласних департаментів охорони здоров'я щодо кількості хворих, забезпечення і черги, та опитування пацієнтів з ЮРА і їхніх родин.
Купуючи та використовуючи ліки без доведеної ефективності українці не просто надарма витрачають кошти, але й можуть позбавляти себе справді ефективного і потрібного лікування. За ініціативи Центру протидії корупції та підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у 2018 році було проведено перше масштабне дослідження ринку лікарських засобів з недостатньою доказовою базою.

Як показує дослідження, у 2017 році українці витратили в аптеках на ліки майже 54 млрд грн. З них 14 млрд грн (26%) пішло на гомеопатичні і фітотерапевтичні засоби та інші ліки без доведеної ефективності. Загалом серед топ-10 найпопулярніших у 2017 році препаратів 4 лікарські засоби не мають наукових підстав для клінічного застосування, які були б визнані в світі.

Більше того, 2017 року 183 млн грн платників податків витратили на закупівлі ліків без доведеної ефективності для медичних закладів. Це ліки, які були закуплені за кошти місцевих бюджетів. Разом із тим аналіз закупівель МОЗ України, які здійснюються із залученням міжнародних організацій за кошти держбюджету, показав, що всі ліки, які закуповуються, відносяться до ефективних та присутні у міжнародних стандартах надання медичної допомоги.

Національний перелік – це короткий перелік основних безпечних препаратів з доведеною ефективністю, якими лікують найпоширеніші захворювання в Україні. Ліки, що входять у Нацперелік, гарантовані державою, тобто їх отримують пацієнти безоплатно під час лікування у стаціонарі. Міжнародний фонд "Відродження" був серед організацій, які просували його створення та впровадження.

У 2018 році ми підтримали розробку матеріалів про новий Нацперелік, які пояснюють його суть, мету, порядок впровадження і використання. Ці інформаційні матеріали сприяють кращому розумінню, чому до нього потрапили одні ліки і не потрапили інші, навіщо він потрібен і як його використовувати. Брошури призначені передусім для фахівців сфери охорони здоров'я (тих, хто займається закупівлями ліків для лікарень за державний кошт і лікарів стаціонарів, які призначають лікування).

Для інформування про національний перелік був розроблений окремий сайт з усією важливою супутньою інформацією, створені пояснювальні відео, видано ряд друкованих посібників.
В червні 2018 року був запущений новий модуль безкоштовного мобільного додатку Ліки Контроль, що дозволить пацієнтам перевірити наявність призначених лікарем препаратів у Національному переліку основних лікарських засобів. Модуль додатку був розроблений у співпраці Міністерства Охорони Здоров'я України за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Додаток Ліки Контроль – це інструмент, що сприяє дотриманню прав пацієнтів на забезпечення безкоштовними ліками у лікарнях. Крім того, додаток допомагає дізнатися усі подробиці про потрібні ліки одразу біля аптечного віконця чи у кабінеті лікаря, а саме:

- перевірити, чи входять потрібні пацієнту препарати у програму "Доступні ліки" та до Нацпереліку;
- знайти дешевші, проте настільки ж ефективні аналоги ліків;
- ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів;
- перевірити серії ліків, заборонених до продажу.
Розвиток краудфандінгу в Україні
Краудфандінг – це народне фінансування суспільно-корисних проектів, як правило через Інтернет, аби підтримати ініціативи людей чи організацій. У 2018 році Міжнародний фонд "Відродження" активно підтримував розвиток краудфандінгу через дофінансування культурних проектів, що змогли знайти підтримку від громадян.

Цією ініціативою Фонд прагне зміцнити практику фінансування значущих суспільних ініціатив шляхом краудфандінгу. Завдяки нашій підтримці громадські організації, які реалізують проекти у сфері культури та залучають кошти спільноти отримають додаткові можливості для реалізації своїх ідей.

Пріоритет цього конкурсу – підтримка культурницьких ініціатив, які допомагають знайти порозуміння у суспільстві, залучають людей з різних середовищ та регіонів.

В рамках постійно діючого конкурсу Фонд підтримав більше 20 важливих суспільно значущих ініціатив. Про ці ініціативи ви можете прочитати далі у розділі "Культура та просування ліберальних цінностей".

Правові клуби "PRAVOKATOR"
У 2018 році Фонд спільно з іншими донорами підтримав запуск мережі правових клубів "PRAVOKATOR", що покликані стати майданчиками для взаємодії правничої спільноти, громадянського суспільства та держави.

Правові клуби "PRAVOKATOR" – це перша комунікаційна платформа для професійного навчання та розвитку правників, мережування та об'єднання зусиль з експертним середовищем, обміну досвідом, генерування та впровадження інноваційних практик у сфері права.

Клуби розташовані у п'яти містах України: Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові.

Ми сподіваємось, що діяльність клубів "PRAVOKATOR" допоможе покращити якість надання правової допомоги та правової інформації для громадян України і підвищить довіру суспільства до системи права.

"Право має той, на чиєму боці сила, межі наших сил – наші закони!" – Слоган правових клубів "PRAVOKATOR"
Реновація заводу "Промприлад"
На базі заводу "Промприлад" громадські активісти на чолі з Юрієм Филюком у 2016-му році почали створювати соціально-економічну платформу для перезавантаження міста та регіону. Ця платформа повинна стати майданчиком, який дасть можливості людям з прагненням розвиватися, реалізовувати власні потенціали у своїх містах.
У квітні 2018-го року відбувся запуск пілотного поверху і проект вступив у нову фазу, яка передбачає викуп усієї території заводу "Промприлад" і ревіталізацію її за зразком пілотного поверху. Один з ключових партнерів масштабування проекту став Міжнародний фонд "Відродження".

Третина цієї площі за проектом передбачається під соціальні функції (проекти у сфері освіти, мистецтва тощо) і буде здаватись у субсидіальну оренду за зниженими ставками. Решту площі буде відведено під бізнесову складову і буде здаватись у комерційну оренду.

У проекті засновники хочуть поєднувати як комерційні функції, так і некомерційні соціальні напрями, щоб разом вони давали синергетичний ефект і допомагали як району зокрема, так і місту в цілому динамічніше розвиватись.
Made on
Tilda